Јадовник

Потенцијални парк природе

Манастир Милешева

Културно добро од изузетног значаја

Грчко гробље у Хртима

Културно добро на листи светске баштине

Видиковац на Соколици

Све је ту за твој савршен дан...

Џамија у Хисарџику

Куран стар преко 500 година

Манастир Куманица

Симбол Пријепољске духовности

Ибрахим-Пашина Џамија

Једна од најстаријих џамија у Санџаку

Камнена Гора

Саврешено место за одмор

Свети бор

Чудо природе старо пола миленијума...

Слике популарних знаменитости у Пријепољу

уторак, 14 март 2017 20:14

ГРЧКО ГРОБЉЕ У ХРТИМА НА ЛИСТИ СВЕТСКЕ БАШТИНЕ

Написао
Оцените овај чланак
(0 glasova)

Културно добро STEĆCI – MEDIEVAL TOMBSTONES уписано је 15. јула 2016. године на Листу светске баштине. Ову одлуку једногласно је донео Комитет за светско наслеђе који је четрдесети пут заседао у Истанбулу.

Пројекат међудржавне серијске номинације стећака представници 21 чланице Комитета за светско наслеђе оценили су са великим уважавањем наше сарадње на међудржавном нивоу, а посебно су похвалили добар пријем у локалним заједницама. Истакли су изванредни историјски, културни, а посебно духовни значај стећака.

Археолошко налазиште Грчко гробље у Хртима је први споменик културе у Пријепољу који ће бити под заштитом УНЕСКА. Одлуком Комитета на листи је укупно 28 некропола и то 20 из БиХ, по 3 локалитета из Србије и Црне Горе и 2 из Хрватске. Уз Хрта из Србије су номинована два са локалитета Мраморје из Бајине Баште.

Стећци у Хртима су редак пример средњовековног гробља чија су надгробна обележја у великом броју украшена различитим уклесаним и рељефним мотивима. На Грчком гробљу у Хртима налази се 79 споменика и то 37 на Горњем и 42 на Доњем гробљу. Ово је ретко гробље у западној Србији чија су надгробна обележја у великом броју украшена уклесаним мотивима. На 18 споменика налазе се разнолики мотиви: крст уписан у круг, хералдички мотиви – штит са грбом, представе мача, јелен, бордуре од валовите линије с розетама или у виду ужета. 

Сахрањивање под стећцима у Србији је обављано током 14. и 15. века, а у долини Лима познато је више од 40 средњовековних гробаља са каменим надгробним обележјима - стећцима. Гробља са стећцима најбројнија су на територији Босне и Херцеговине, западне Србије, северне Црне Горе и југоистичне Хрватске, па се на простору централног Балкана налази око 70 000 стећака непроцењиве археолошке вредности.

Пројекат заједничке номинације средњовековних камених надгробних обележја за Листу светске баштине покренут је на иницијативу министара културе БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије, 2009. године, а две године касније предлози све четири државе уврштени су у прелиминарну Листу светске баштине.

Прочитано 130 puta

Конаци Манастира Милешеве

Коначиште мотел "Грбо"

Коначиште Путник-Јабука

Планинарски Дом- Сопотница